top of page

Top 5 facts "duurzaamheid & SDG's" voor CEO's van grote KMO's

Must-knows over duurzaamheid en SDG's voor management van KMO's & grote organisaties:


✓ Je valt onder de nieuwe CSRD wetgeving vanaf 2025 als je 2 van deze 3 criteria overschrijdt:

  • >250 mensen

  • >50 miljoen euro omzet

  • >25 miljoen euro balanstotaal


✓ Je kan persoonlijk aansprakelijk gesteld worden als CEO indien je hieraan verzuimt, plus imagoschade door publieke bekendmaking en boetes tot 10 miljoen euro of 0,5 tot 1% van je jaaromzet krijgen.✓ Concreet dien je jaarlijks te rapporteren op een aantal thema's vanaf 2026 (over 2025). Er zijn hiervoor 3 'ESG-pijlers: sociaal, milieu, bestuur. Wat je precies moet rapporteren hangt af van je situatie. Rapportage over het luik S1 "eigen medewerkers" is echter voor iedereen verplicht. Je dient je hiervoor bewust te worden van welke doelstellingen en targets jullie vooropstellen op vlak van de relevante personeelsthema's en te rapporteren over welke acties je gaat uitvoeren. Een personeelsbevraging biedt hiervoor een ideale aanzet. Verder is het aftoetsen van de dubbele materialiteit prioritair voor elk bedrijf. Hiervoor dien je jouw stakeholders, waaronder je eigen medewerkers, te gaan bevragen. Wij helpen je een personeelsbevraging, analyse en actieplan op te stellen die voldoet aan deze wettelijke CSRD vereisten.

Deze kan je, indien gewenst, efficiënt combineren met de wettelijke vereiste  psychosociale risico-analyse. Doel is om onduidelijkheid voor het management en de belasting voor de medewerkers te verlagen door één doelgerichte bevraging.


✓ Kleinere KMO? Veel kleine KMO's vanaf 10-50 medewerkers moeten nu al aan het EcoVadis assessment-label voldoen, omdat hun grotere klanten dit vereisen om zelf in overeenstemming te zijn met hun wetgeving. Wij helpen je met de fundamentele indicatoren op vlak van je personeel te ontwikkelen, monitoren en rapporteren.Inzetten op duurzaamheid rendeert:

  • 35% meer kans om de concurrentie te overtreffen

  • 90% medewerkers is meer betrokken, gemotiveerd en geïnspireerd, en je mensen zijn loyaler 

  • draagt bij aan een sterk imago

Leer tijdens onze aankomende infosessie en webinar meer over:


3 vragen waar we een antwoord op bieden:

✓ Wat is de impact van de nieuwe duurzaamheidswetgeving op de vereiste scan en acties inzake eigen personeel voor jullie?

✓ Hoe krijg je hierin je mensen, en voor een stuk je klanten, geëngageerd mee aan boord bij het opstellen en uitvoeren van het actieplan?

✓ Hoe kan je dit op een efficiënte manier qua investering in tijd en budget aanpakken?

Live sessie 13/7 of webinar 11/7Voor CEO's en HR managers van middelgrote organisaties met ca. 250-900 medewerkers.


Meer informatie of inschrijven: contacteer me hier


Tot gauw!

warme groet

SharonHoe kunnen wij jou helpen met onze SVD-Scan "Sustainable Vitality Development"?


Wij helpen je graag verder met te luisteren naar wat leeft omtrent deze thema's in jouw bedrijf, en een goede analyse en actieplan op te stellen, in lijn met deze wettelijke verplichtingen.


Wat doen wij?

Wij begeleiden je naar duurzame groei met een gefundeerd actieplan en een concrete toolkit op basis van onze analyse van de interne samenwerkingen.

Wij werken steeds op maat en kunnen adviseren omtrent wat je dient te doen om aan de nieuwe duurzaamheidswetgeving te voldoen op vlak van jouw personeel.Warme groet

Sharon Vandousselaere


Bronnen en meer informatie :


  1. EFRAG: https://www.efrag.org/News/Public-471/Publication-of-the-3-Draft-EFRAG-ESRS-IG-documents-EFRAG-IG-1-to-3-https://www.efrag.org/Assets/Download?assetUrl=%2Fsites%2Fwebpublishing%2FSiteAssets%2FESRS%2520S1%2520Delegated-act-2023-5303-annex-1_en.pdf

  2. HoGent, research centre for sustainable organizations - info voor KMO's en over de wetgevin:ghttps://www.hogent.be/onderzoekscentra/research-centre-for-sustainable-organizations/geintegreerde-verslaggeving/ 

  3. B-Tonic/ Baloise, 2023, "Wellbeing & sustainability. Trendrapport 2023"

  4. Legal News "Naar duurzaam besturen: de rol van de bestuurder in de ESG-thematiek"": https://legalnews.be/vennootschappen-verenigingen/naar-duurzaam-besturen-de-rol-van-de-bestuurder-in-de-esg-thematiek-seeds-of-law/  

Comments


bottom of page