top of page

Blijf veerkrachtig & lange-termijn denken

In deze corona-omstandigheden ervaren wij een grote noodzaak om onze impulsen te beheersen. Impulsen die we spontaan ervaren als mens, en die ingeburgerde gewoontes zijn geworden, zoals de behoefte om bv. elkaar te zien/omhelzen, ons werk zoals voorheen uit te voeren op kantoor met collega's en het gangbare sociale leven verder te zetten.


Daarnaast verspreid het angst-virus zich even snel, wat de capaciteit van onze hersenen om constructief met stress om te gaan eveneens beperkt en ons doet neigen naar niet bevorderlijke of destructieve stressresponsen.Hoe vind je de wilskracht om je gemotiveerd aan te passen aan deze vreemde tijd?


Die wilskracht vind je in je voorhersenen, die als "CEO" van ons brein de functie uitoefenen van oa. het redeneren, lange-termijn doelen bereiken, impulsen beheersen, sociaal aanvaardbaar gedrag stellen -zelfs onder stress-, enz. We hebben goed functionerende voorhersenen en onze wilskracht sowieso elke dag hard nodig, zowel in onze job en om

vlot te kunnen functioneren in ons gezin en samenleving.


Deze voorhersenen, noem ik wel eens " de wilskracht-spier". Het vermogen van deze spier is eindig. We dienen dus de reserves voldoende op te laden, via de glucose bloedstroom naar de voorhersenen. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol.


Onze wilskracht-spier is vaak dagelijks uitgeput, doordat we teveel dingen "moeten" doen, die dus energie vergen en aanpassing. Vaak kunnen we hoe verder de dag vordert, moeilijker neen zeggen tegen een zak chips ipv groenten als snack, tv kijken ipv sporten, of constructief versus geprikkeld omgaan met een moeilijke opmerking van een collega.


Ontbijten volgens je genetisch voedingstype bevordert je wilskracht-toevoer in de voorhersenen


Als je eet volgens je genetisch voedingstype, dan werkt je spijsvertering beter en neem je de voedingsstoffen beter op, waardoor je meer energie ervaart (lichamelijk) en er meer glucose naar je voorhersenen kan stromen.

Letten op gezonde voeding kan je dus al helpen om beter om te gaan met de psychisch-emotionele druk van de lock-down maatregelen, als met de zelfbeheersing en motivatie onder deze opgelegde druk.


Ben jij een eiwittype of koolhydraattype?


Mijn tante Sabine Martens- apotheker, auteur en voedingsdeskundige- stelde mijn genetisch voedingstype vast als "eiwittype". Dat betekent dat ik vooral brandstof haal uit voldoende eiwitten (denk aan: vlees, vis, noten) in mijn maaltijd om de werkdag fit en vol energie door te komen. Daarnaast heb je een koolhydraattype (denk aan rijst, havermout, gierst), een combinatie-type, en ook subtypes (bv. eiwit>>vet, die vetrijke voeding nodig hebben om goed te functioneren, zoals beste boter, kokos/olijfolie, avocado, olijven).Welk type ben jij? Ga het experiment aan!


Deze granola vormt een ideaal ontbijt of tussendoortje. Ik heb, als eiwittype, mijn portie eiwitten in elke maaltijd nodig (zoals een ei, vis of vlees(vervanger). Daarom voeg ik extra veel noten toe aan deze granola. Sommigen houden van brood (dat veel koolhydraten bevat). Zij zullen in deze granola in het bijzonder van de havermout kunnen genieten (dat ook een koolhydraat-bron is).


Experimenteer zelf met wat jou het meeste voedt! Probeer een week lang te ontbijten met veel eiwitten (zoals noten, eieren, …) en ontbijt de week daarna vooral met granen (bv. havermout granola). Voel zelf waar jij het meest energie van krijgt. Je kan dit merken aan de termijn die het duurt vooraleer je weer honger krijgt. Idealiter kies je voor een ontbijt waarmee je zo lang mogelijk gevoed wordt (een 3-4 tal uren).


GEZOND ONTBIJTRECEPT GRANOLA


Voorbereidingstijd:

5 à 10’ plus 30’ in de oven


Ingrediënten voor een 10-tal porties (-> ik maak meteen een hele kom J)

Granola in de oven:

-500 gram havervlokken (1 zak)

-1 koffietas zonnebloempitten

-1 koffietas gebroken lijnzaad

-1/2e koffietas boekweitblokken

-2-3 tassen notenmix in kleine stukjes gehakt

-1 grote handvol pompoenpitten

-6 grote volle eetlepels ‘harde’ kokosolie (als het warm is dan smelt de olie)


Optioneel om achteraf aan je kommetje granola toe te voegen:

-plantaardige melk

-eventueel handvol rozijnen (nooit in de oven meebakken, dan worden ze erg hard en onsmakelijk)


My favorite:

-chocolade snippers: Snij met een mes kleine schilfers van de chocolade of breek eenvoudigweg stukken chocolade in kleine stukjes met je handen.

Ø Ik verkies de 92% chocolade van Vivani, die gezoet is met kokosbloesemsuiker. Zo krijg ik maximale smaak met minimale suiker J.

-banaan in schijfjes of -in de zomer handvol verse blauwe bessen of frambozen

-stukjes gedroogde dadels, ik verkies de zeer smeuïge smaak van sappige Medjoel dadels


Let’s get started!

-Bak de hete luchtoven meteen voor op 180 graden

-meng alle droge granola-ingrediënten samen in een ovenschotel

-plaats de kokosolie bovenop de granola, zodat deze mooi verdeeld is om er in de oven op te smelten. Indien de kokosolie reeds vloeibaar is, of je dit op voorhand wenst te doen door het kommetje kokosolie in de oven te plaatsen, dan meng je nu reeds goed de olie in de granola.

-plaats in de voorverwarmde oven voor 30’-45’. Telkens na 10’ à 15’ haal je de kom er even uit om alles goed te door roeren, zodat de kokosolie goed verspreid is over alle granola. Op het einde roer je nog eens goed alles door en laat je afkoelen. Smakelijk!


Veel plezier en smakelijk!


Voeding is nog steeds je grootste brandstof provider voor je lichaam, en je ontbijt is de eenvoudigste manier om de dag met een volle batterij te starten.


In deze blog deelde ik een eenvoudig ontbijtrecept voor koolhydraattypes. In een volgende blog deel ik een ontbijtrecept voor eiwittypes.


ONTBIJT-RECEPTEN UIT MIJN 2E BOEK "PERSOONLIJK LEIDERSCHAP. MEER PRODUCTIVITEIT IN 6 STAPPEN MET PERSONAL ENERGY MANAGEMENT" (verkrijgbaar via bol.com)Warme groet,


Sharon


Comments


bottom of page