top of page

Welkom in je 1e sessie Personal Energy Management: zelfbewustzijn & veerkracht

Deze week werk je in je Personal Coachingsprogramma aan je zelfbewustzijn en veerkracht. Daarvoor krijg je een korte en een langere mp3 om te beluisteren.

Ik wens je veel plezier toe,

Warme groet en veel succes!

Sharon

Oefening om van chaos, drukte en negativiteit, naar rust & aanvaarding te gaan: Ademmeditatie (7')

korte meditatie-oefening voor helderheid en rust in jezelf door met je aandacht op je (buik)adem in te zoomen

Ademmeditatie legt de basis voor rustig jezelf ZIJN in plaats van constant iets te MOETEN DOEN, 

werkt goed om jezelf te kalmeren en centreren.


  • Centreren betekent dat je niet meegesleept wordt in de chaos of negativiteit rondom je, maar zelf kan kiezen hoe je je voelt en hoe je daarmee omgaat.

Deze oefening kan je in je dagelijks leven goed gebruiken voor: minder stress, onrust, angst of opgejaagdheid 


Tip: beoefen dagelijks of om de paar dagen op een vast tijdstip, bv. in je middagpauze (bv. in het toilet of auto)

Grondige en langere oefening voor mentale rust en helderheid:
Ademmeditatie, 20'

Probeer deze week zeker één keer deze ademmeditatie te beoefenen en bij voorkeur dagelijks op een vast tijdstip, idealiter 's ochtends. Beoefen indien mogelijk en zeker de eerste keren, de Intro van 3’ vooraf. 

Introductie ademmeditatie (3') (klik hier om te downloaden)


Ademmeditatie 20' (klik hier om te downloaden)

Deze oefeningen =>stimuleren je 'toeschouwersrol' =>je brein is mindful en kalmer => je ervaart minder stress en legt de basis voor meer optimisme

Je leert je tijdens deze oefeningen bewust te worden van je adem, dat is de eerste stap. Vervolgens oefen je verschillende manieren om je aandacht een tijdje op je ademhaling gericht houden. ​​

Zo train je jouw aandachtspieren en zet je de eerste stappen naar het activeren van je toeschouwersrol. Je toeschouwersrol is die kant van jezelf waarmee je alles vanop een afstand kan observeren. Ik wed dat je zelf al gemerkt hebt, dat je veel beter met stress om kan gaan op die momenten dat je het kan relativeren. Je neemt dan afstand van wat er gebeurt, in plaats van er 

Als je in die toeschouwersrol bent, zijn bepaalde delen in je brein actiever en andere rustiger. Ik noem dat ook weleens je aandachtspieren, omdat je ze traint door aandachtsvolheid=mindfulness. Het zijn die zaken die je gaat trainen doorheen dit programma. Zo zal je, mits oefening, minder snel gealarmeerd worden door stress, minder overspoeld worden door heftige gevoelens en meer rustig het probleem aanpakken in plaats van als een kip zonder kop rond te hollen bij een stress situatie.

Oplossingen voor je dagelijks leven

Start met meer aandacht aan je ademhaling te schenken, om je brein gradueel te trainen naar meer mindfulness, kalmte, veerkracht en optimisme

​Waar en wanneer kan je in je dagelijks leven meer aandacht aan je adem schenken? (bv. bij een rood licht, tijdens stress, bij het wakker worden en slapen gaan, …)

  • Wat merk je als je dagelijks even tijd neemt voor je adem? Misschien merk je dat je hoog in de borst ademt, wat een stresssymptoom is, of dat je er rustig /geïrriteerd van wordt, …

    • Je hoeft dit niet te analyseren, gewoon observeren en er bewust van zijn. Niets is goed of fout! Het gaat erom dat je je openstelt voor jouw ervaring in elk moment, precies zoals die is, zonder oordeel of zonder verwachting.

TIPS

Enkele hulpmiddelen om je aandacht bij je adem te houden:

  • Benoem je adem intern als “in” en “uit” of “op” en “neer” 

  • Volg de ademflow die in en uit je lijf reist

  • Hou je aandacht op de plek gericht waar jij je adem nu het beste voelt (eventueel met je handen erop)

  • Hou je handen op je buik: voel als het ware de lucht onder je handen strijken

  • Volg een tijdje elke inademing, dan elke uitademing, dan de natuurlijke pauzes tussenin, en dan het hele ademproces

Hoeveel reageer jij automatisch op stress  of tegenvallers met irritatie, angst of moedeloosheid? Hoezeer ben je daarentegen zelfbewust en kalm?

Hoe vaak ben je zelf gehaast… bezig met alles wat je nog moet doen…? Hoezeer laat jij dagelijks momenten voorbij drijven, zonder er bewust bij stil te staan?

Voorbeelden zijn:

*je staat voor een rood licht en reageert meteen met zuchten of vloeken

*je staat in de winkel en iemand spreekt je aan over het slechte weer, voordat je het beseft voer je een automatisch pessimistisch gesprek over het weer

*je luistert naar je partner die je iets vertelt maar bent ondertussen in gedachten nog bij je werk, je weet niet meer goed wat er precies gezegd geweest is …

*je rijdt op de autosnelweg en plots zie je dat je al een paar kilometer en afritten gepasseerd zijn, zonder dat jij je ervan bewust was. Je was afgedwaald met je aandacht, in automatische piloot-modus…

*je staat onder de douche en kan je niet meer herinneren of je nu al je haar gewassen hebt, zo verzonken in gedachten ben je …

*je ontbijt terwijl je de krant leest en weet nu niet meer of je dat ene pilletje al genomen hebt of niet, zo afgeleid was je …

Een klant vertelt hoe hij van automatische piloot naar mindfulness shifte:

 “Elke dag wakker worden en blij zijn met alles wat ik heb:
Gezondheid, kinderen, materiële zaken die zo gewoon geworden zijn dat we het normaal vinden dat we ze hebben.
Genieten van elk moment en de tijd nemen om rond me heen te kijken naar de mooie dingen.
Beseffen dat de dagen die weg zijn niet terugkeren en dus verloren zijn als ik ze niet beleef.
Weten dat piekeren de problemen enkel uitvergroot en er dus mee stoppen als ik me erop betrap.
Dat is wat ik hier heb geleerd.

We worden meegesleurd in de mallenmolen waar alles draait om zo veel en zo snel mogelijk te presteren.
Ik ben vastberaden om op werkgebied enkel nog wegen in te slaan die voldoening geven en niet enkel te doen wat wordt opgelegd.”

=>Wat herken je?  

=>Wat wil je veranderen?

=>Wat wens je jezelf toe?

Wat is de automatische piloot?

Net zoals een wagen, hebben wij ook een autopilot of cruise-control modus. Dit is de tegenhanger van mindfulness. Minder tijd op autopilot leven, is de ideale start voor meer rust en optimisme in je brein.

Beeld je in dat je voor de eerste keer auto leert rijden. Herinner jij je hoe nerveus je was, hoeveel energie het vergde om al die verschillende zaken terzelfdertijd te doen en in de gaten te houden? Je handen op het stuur, dan naar de versnellingspook, terwijl een pedaal indrukken, en hup, dan weer de andere pedaal, terwijl rond je kijken of nergens tegenaan botst, wennen aan de acceleratie… en blijven ademen! Je was dan een échte beginner :-). 

Best een stressvolle toestand, als we voor het eerst ooit iets leren. Vergelijk dit nu even met hoe je nu na heel wat jaren rij-ervaring autorijdt. Waarschijnlijk heb je geleerd om bepaalde noodzakelijke handelingen op automatische piloot uit te voeren. Dit is noodzakelijk, zodat we letterlijk en figuurlijk door ons leven heen kunnen navigerenzonder teveel tijd te verliezen. Je bent nu specialist.

“In de beginnersgeest zijn er oneindig veel mogelijkheden

In de geest van een specialist slechts enkele.”

-Suzuki Shunryu

Deze automatische piloot-optie is dus een geschenk voor ons brein om bepaalde taken efficiënt te kunnen doen. We gebruiken in onze jachtige maatschappij dit geschenk echter overmatig, waardoor we nu te vaak op automatische piloot leven en niet meer weten hoe we uit deze doe-modus kunnen ontsnappen en genieten van de mooie kleine dingen in het leven.​​

bottom of page