top of page

Hoe met Company & Team Energy Management de vicieuze cirkel van vertrek doorbreken?


Zijn we ons bewust van het domino effect dat het langdurig uitvallen of vertrekken van personeel heeft op de steeds stijgende work-load die door de rest van het team gedragen wordt?

Dit vergt van een organisatie om voldoende snel te schakelen, want voor je het weet ben je de helft van je team kwijt. Door de arbeidsmarktschaarste wordt het key om te zorgen dat mensen niet uitvallen en aandacht te schenken aan de stijgende werkdruk.

4 op 5 werkgevers vrezen dat hun personeel vertrekt wegens zware workload, burn-outs en concurrentie (1).

Team House of Vitality

Het domino-effect

Wacht als leidinggevende, HR verantwoordelijke of organisatie dus niet te lang en stel jezelf tijdig de volgende vragen:

 • Is er ruimte voor voldoende ontspanning en creativiteit die zuurstof geven aan het brein van de mensen om goed te kunnen blijven functioneren onder dagelijkse stijgende werkdruk?

 • Ervaren mensen perspectief op een oplossing voor de personeelsschaarste? Of blijven de targets en werkdruk even hoog? Extra mensen aanwerven is bijna onmogelijk of wordt steeds uitdagender. Mensen kunnen overigens wel blijven, maar gewoon de moed opgeven (“quiet quitting”).

 • Vraag jezelf dus af: worden de deadlines gedoseerd, niet te hoog gelegd, wordt er aanvaard dat men eens onder de lat presteert? Wordt men hierin nog steeds met ondersteuning en begrip tegemoet gekomen?

 • Is er samenhorigheid, teamspirit, een gevoel van 1 “tribe” in de organisatie en het team? Bied je voldoende inspiratie en visie, zodat mensen de betekenis voelen van waarvoor ze werken onder deze druk?

 • Kan je voorkomen dat er agenda’s te volgepland worden of dat er teveel controle is i.p.v. vertrouwen, zodat men autonomie en vrijheid verliest?


De vicieuze cirkel

We kennen allemaal voorbeelden van de vicieuze cirkel van een “slechte” werksfeer in organisaties waar onvoldoende aandacht wordt geschonken aan de essentiële factoren die inzet en welzijn genereren en ervoor zorgen dat mensen geïnspireerd en gemotiveerd aan boord blijven.

Als je de stabiliteit, drive, werkgoesting kan behouden van je huidige mensen, en de Company & Team Energy batterijen kan opladen, dan kan je de vermelde problemen aanpakken of voorkomen.

Bijna de helft van de Belgische werknemers verwacht de komende vijf jaar fysieke en mentale gezondheidsklachten door hun werk (2).

Het opladen van deze batterijen is cruciaal om als organisatie met je mensen goed in je vel te zitten en te blijven.


De vijf batterijen van Company Energy Management

Vijf batterijen van organisatievitaliteit typeren of je met een opgeladen of een leeggelopen Company Energy zit. In een opgeladen situatie wordt de vicieuze cirkel van verloop, absenteïsme & dalende performance doorbroken. In een leeggelopen situatie bloedt de werkplek leeg, tot steeds meer domino-stenen vallen en de afdeling of organisatie als groep de gewenste resultaten niet meer kan neerzetten. Ook hier geldt dat voorkomen veel makkelijker is dan oplossen achteraf.


De vijf batterijen van Company Energy Management
De vijf batterijen van Company Energy Management
De vijf batterijen van Team Energy Management

Gelijkaardig gaan vijf batterijen van teamvitaliteit de Team Energy bepalen. Is deze opgeladen of leeggelopen? Is er sprake van een vicieuze neerwaartse spiraal of is er een opwaartse synergie en dynamiek?


De vijf batterijen van Team Energy Management
De vijf batterijen van Team Energy Management
Werking van Energy Management

Een Energy Management traject:

✓ pakt vertrouwens- of relationele kwesties aan, zoals de omgang tussen verschillende groepen of culturen medewerkers, teamspanningen, gezondheids- en welzijnskwesties,

​​✓ pakt gebrekkige duidelijkheid, aan, zoals inzake het operating framework, de rollen in het team, doelhelderheid, strategische alignering,

​​✓ laad deze bronnen inzake 'vertrouwen' en 'duidelijkheid' op, als batterijen die zorgen voor: een goede teamwerking, productiviteit, prestatie, gezondheid en motivatie.


Team Energy Management verhoogt samenwerking & team effectiveness:

 • gezamenlijke doelgerichtheid versterken,

 • vertrouwen creëren in het team,

 • onderling begrip en waardering verhogen,

 • optimaal kunnen omgaan met spanningen,

 • inzicht in hoe het team onderling de beste resultaten behaalt.

Company Energy Management werkt op alle batterijen maar verhoogt daarnaast:

 • het organizational 'human support' draagvlak,

 • waardoor de mensen een duurzame kanteling in hun veerkracht en psychologisch kapitaal vertonen,

 • waardoor ze beter presteren, meer gemotiveerd zijn om aan boord te blijven, en meer succes en efficiëntie bereiken zowel op team- als organisatievlak (6).


Scan je organisatie op de balans tussen welzijn & productiviteit

Wij starten steeds met een scan die ons “Huis van welzijn & productiviteit” meet (zie figuur 1).Figuur 1. Huis van welzijn & productiviteitWij bieden bedrijfsonderzoek aan rond de gewenste thema's waaronder welzijn, productiviteit, cultuur, leiderschap & strategie:

​✓ is afgestemd op maat van jullie organisatie en afhankelijk van de specifieke noden,

✓ biedt een oplossing voor personeelsgerelateerde thema's waar jullie met vragen of problemen zitten en diepgaand inzicht wensen,

✓ wordt specifiek aanbevolen bij strategische veranderingen of vragen vanuit de CEO/directie, gezien wij naast welzijn, HRM en leiderschap ook screenen en adviseren op vlak van strategie, operations en productiviteit,

✓ is ingebed in een totaalaanpak waarin we jullie organisatie begeleiden om bronnen van problemen, ontevredenheid, absenteïsme en verloop te identificeren en aan te pakken,

​✓ wordt ingebed in bestaande of gelijkaardige lopende trajecten/projecten in de organisatie voor een eenduidige, afgestemde communicatie naar medewerkers tijdens het meet- of veranderingsproces.Cijfers (2022) die aanzetten tot actie voor organisaties

 • 4 op 5 werkgevers vrezen dat hun personeel vertrekt wegens zware workload, burn-outs en concurrentie (1).

 • Bijna de helft van de Belgische werknemers verwacht de komende vijf jaar fysieke en mentale gezondheidsklachten door hun werk (2).

 • Bijna 1/3e van de Belgische werknemers loopt risico op burn-out (3).

 • ca. 1/2 werknemers kunnen mentale gezondheid echter niet bespreken met hun leidinggevende (8) en vindt dat hun baas niet of onvoldoende geeft om hun mentaal welzijn (9).

 • 1/3 werkende Belgen denkt aan een carrière switch met als top 2 redenen: meer zinvol werk en een betere balans tussen werk en privé (10).

 • De top vier factoren die men zoekt bij het veranderen van werk zijn mentale gezondheid (88%), work/life balans (82%), verloning (80%) en fysieke gezondheid (67%) (11).

Studies in 2021 wezen reeds op deze dynamiek:

 • 1/4e van onze bevolking van 20-64 jaar was inactief in 2021 (4).

 • De grootste groep van deze mensen was arbeidsongeschikt omwille van langdurige gezondheidsproblemen.

 • De groep mensen die niet kon werken door burn-out en depressie steeg met 46,35% tussen 2016 en 2021 (5).


Warme groet

Sharon Vandousselaere


Over House of Vitality

Waarom & voor wie?

Wij helpen zaakvoerders, hun organisatie en hun mensen om beter in hun vel te zitten en blijven.

Wat?

Daarvoor versterken we de balans tussen welzijn en productiviteit.

Hoe?

Concreet bieden we bedrijfsonderzoek, totaaloplossingen en "Energy Management" trajecten aan.


Wil je een vrijblijvend gesprek over:
 • Een diepte-scan van je organisatie of totaaltraject om absenteïsme, verloop, spanningen, organisatieveranderingen, ... aan te pakken?

 • Hoe je jouw persoonlijk leiderschap en Personal Energy Management kan versterken en van daaruit je organisatie en mensen kan leiden naar meer balans én zakelijk succes?


“Door deze scan kunnen we voor het eerst onze belofte aan de mensen inlossen …… nu hebben we een groep die graag werkt en bovendien veel efficiënter werkt.”— Tineke Declercq, HR manager Vileroy & Boch
“De resultaten uit de scan zijn onmiddellijk bruikbaar ……… samen zetten we verbeterpunten om in actiepunten en helpen we deze realiseren.” — Filip Walraeve, Algemeen Directeur Demival
“Door Personal Energy Management duw ik mezelf als bedrijfsleider nu niet meer tot een onhaalbaar maximum, maar verleg ik mijn doelen naar wat mij voldoening schenkt.” -Isabelle Tant, Vennoot AB-Consult
"Indien ik Personal Energy Management eerder toegepast had, zou ik mijn managementjob waarschijnlijk niet opgegeven hebben. Dit boek is een "must have" voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen." — Tatjana Vandenhouweele, ex IT-manager Daikin Europe N.V.
"De meest positieve ervaring tijdens de scan waren de open en vertrouwelijke conversaties." — Annelies Geldhof, HR Manager Middlegate Europe
"Diepe zingeving is een ontembare kracht. En die kracht is in ieder mens aanwezig. Dit boek helpt je om jouw kracht te vinden."- Ann Baecke, auteur "Leider zonder masker"
"Dit boek geeft op een glasheldere manier inzichten in de meest recente gegevens over het brein en communicatie. Een echte aanrader" ― Dr. Luc Swinnen, Stress Management Consultancy
"De Personal Energy Management oefeningen maken me zachter en rustiger."- Philip Vanwynsberghe, eigenaar VB Parts Hydrauliek


Bronnen:


Comments


bottom of page