Must-knows over duurzaamheid en de S van ESG voor management van KMO's & grote organisaties:
✓ Je valt onder de nieuwe CSRD wetgeving vanaf 2025 als je 2 van deze 3 criteria overschrijdt:
>250 mensen
>50 miljoen euro omzet
>25 miljoen euro balanstotaal

✓ Concreet dien je jaarlijks te rapporteren op een aantal thema's vanaf 2026 (over 2025). Er zijn hiervoor 3 'ESG-pijlers: sociaal, milieu, bestuur. Wat je precies moet rapporteren hangt af van je situatie. Rapportage over het luik S1 "eigen medewerkers" is echter voor iedereen verplicht. Je dient je hiervoor bewust te worden van welke doelstellingen en targets jullie vooropstellen op vlak van de relevante personeelsthema's en te rapporteren over welke acties je gaat uitvoeren. Een personeelsbevraging biedt hiervoor een ideale aanzet.
✓ Verder is het aftoetsen van de dubbele materialiteit prioritair voor elk bedrijf. Hiervoor dien je jouw stakeholders, waaronder je eigen medewerkers, te gaan bevragen. Wij helpen je een personeelsbevraging, analyse en actieplan op te stellen die voldoet aan deze wettelijke CSRD vereisten.
Deze kan je, indien gewenst, efficiënt combineren met de wettelijke vereiste psychosociale risico-analyse. Doel is om onduidelijkheid voor het management en de belasting voor de medewerkers te verlagen door één doelgerichte bevraging.
✓ indien je bedrijf hieraan verzuimt lijdt je imago schade door publieke bekendmaking en boetes tot 10 miljoen € of 0,5 tot 1 procent van je jaaromzet. Verder is er sprake van dat je als CEO hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden. Je speelt een cruciale rol als CEO in het waarborgen van de naleving van de CSRD binnen je bedrijf, gezien jouw verantwoordelijkheid voor het dagelijkse bestuur en de vertegenwoordiging van de vennootschap.
Hoewel je echter als CEO een leidende rol speelt in het proces en verantwoordelijk bent voor de uitvoering van de strategieën die de raad van bestuur goedkeurt, inclusief die gerelateerd aan duurzaamheidsrapportage, is jouw hoofdelijke aansprakelijkheid voor de CSRD afhankelijk van de specifieke wetgeving en de statuten van je vennootschap. Het is daarnaast belangrijk dat zeker de hele organisatie betrokken is bij de naleving van de CSRD.
✓ Kleinere KMO? Veel kleine KMO's vanaf 10-50 medewerkers moeten nu al aan het EcoVadis assessment-label voldoen, omdat hun grotere klanten dit vereisen om zelf in overeenstemming te zijn met hun wetgeving. Wij helpen je met de fundamentele indicatoren op vlak van je personeel te ontwikkelen, monitoren en rapporteren.
Inzetten op duurzaamheid rendeert:
35% meer kans om de concurrentie te overtreffen
90% medewerkers is meer betrokken, gemotiveerd en geïnspireerd, en je mensen zijn loyaler
draagt bij aan een sterk imago
Leer tijdens onze aankomende infosessie en webinar meer over:
3 vragen waar we een antwoord op bieden:
✓ Wat is de impact van de nieuwe duurzaamheidswetgeving op de vereiste scan en acties inzake eigen personeel voor jullie?
✓ Hoe krijg je hierin je mensen, en voor een stuk je klanten, geëngageerd mee aan boord bij het opstellen en uitvoeren van het actieplan?
✓ Hoe kan je dit op een efficiënte manier qua investering in tijd en budget aanpakken?
Live sessie 13/7 of webinar 11/7
Voor CEO's en HR managers van middelgrote organisaties met ca. 250-900 medewerkers.
Meer informatie of inschrijven: contacteer me hier
Tot gauw!
warme groet
Sharon
Hoe kunnen wij jou helpen met onze SVD-Scan "Sustainable Vitality Development"?
Wij helpen je graag verder met te luisteren naar wat leeft omtrent deze thema's in jouw bedrijf, en een goede analyse en actieplan op te stellen, in lijn met deze wettelijke verplichtingen.
Wat doen wij?
Wij begeleiden je naar duurzame groei met een gefundeerd actieplan en een concrete toolkit op basis van onze analyse van de interne samenwerkingen.
Wij werken steeds op maat en kunnen adviseren omtrent wat je dient te doen om aan de nieuwe duurzaamheidswetgeving te voldoen op vlak van jouw personeel.
Warme groet
Sharon Vandousselaere
Bronnen en meer informatie :
EFRAG: https://www.efrag.org/News/Public-471/Publication-of-the-3-Draft-EFRAG-ESRS-IG-documents-EFRAG-IG-1-to-3-https://www.efrag.org/Assets/Download?assetUrl=%2Fsites%2Fwebpublishing%2FSiteAssets%2FESRS%2520S1%2520Delegated-act-2023-5303-annex-1_en.pdf
HoGent, research centre for sustainable organizations - info voor KMO's en over de wetgevin:ghttps://www.hogent.be/onderzoekscentra/research-centre-for-sustainable-organizations/geintegreerde-verslaggeving/
Brochure Hedgehog Company ivm wetgeving en impact op jouw organisatie: https://www.linkedin.com/safety/go?url=https%3A%2F%2Fapp.swipepages.com%2Fsubmissions%2Fdownload%3Ffile%3Dhttps%253A%252F%252Fams3.digitaloceanspaces.com%252Fswipepagesmedia%252F6253df524dbaa20011089a91%252FHH%2520-%2520CSRD%2520Guide.pdf&trk=flagship-messaging-web&messageThreadUrn=urn%3Ali%3AmessagingThread%3A2-ZDIzYTJhZWEtYTc0My01ZWYxLTk3ODMtZTIwZjIwMWU0MjdmXzAwMA%3D%3D&lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_messaging_conversation_detail%3BXOMY336lSgOjz1emcge32w%3D%3D
hoe-de-top-sdg-s-vormgeven-in-je-bedrijf-door-welzijn-te-meten-versterken?"-Vandousselaere
B-Tonic/ Baloise, 2023, "Wellbeing & sustainability. Trendrapport 2023"
B-Tonic/ Baloise, 2024, wellbeing & susstainablilty. Trendrapport 2024 " https://www.b-tonic.be/assets/trendrapport-2024-wellbeing-sustainability/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwzN-vBhAkEiwAYiO7oJlRWTFoOYP79plZoEl2RbVpCRVfo6zU-9Qxfdk1fhIhjQX98mgmIRoCuD0QAvD_BwE
Legal News "Naar duurzaam besturen: de rol van de bestuurder in de ESG-thematiek"": https://legalnews.be/vennootschappen-verenigingen/naar-duurzaam-besturen-de-rol-van-de-bestuurder-in-de-esg-thematiek-seeds-of-law/