top of page

Scherp blijven tijdens verandering

Onze doelen najagen en presteren is fijn, gezond en noodzakelijk, echter tot op zekere hoogte en in balans. Ons verdedigen, bang zijn, verdoofd toxische situaties moeten ondergaan, een slachtoffergevoel, onvoldoende veiligheid ervaren: zijn allen voorbeelden van ervaringen waar we niet onnodig in moeten vertoeven indien je leven niet in gevaar is. Echter komt dit in een werksituatie te veel voor, en met name tijdens verandering of relationele werkstress.


Hieronder schets ik een aantal belangrijke inzichten en tips om mee te nemen als je de slaagkans van een organisatieverandering wil verhogen of relationele spanningen in je team wil aanpakken.


Zoek in je organisatie bijvoorbeeld ontspannen & verbindende momenten die passen bij de bedrijfscultuur. In een familiale, open sfeer kan een leuk gesprek bij het koffie-apparaat bijvoorbeeld goed werken om stoom af te blazen na een stressvolle meeting.

Ons moderne brein

Ons moderne brein activeert ons "gevaar"systeem ook bij ingebeelde of afgeleide situaties, waarin je bv. ziet dat anderen een voorkeursbehandeling krijgen, jij je niet aanvaard voelt in je team, of dat je eenvoudigweg niet gewaardeerd wordt, zonder inspraak orders moet volgen of zelfs bv. onrechtmatig beschuldigd wordt van onvolledig werk te leveren terwijl de ander de tijd niet neemt om je werk grondig na te zien.

 

Ervaren jij of je mensen:

·      Omstandigheden waardoor je er teveel energievretende taken moet bijnemen,

·      Spanning, irritatie en onbegrip in de samenwerking,

·      Moeite met een organisatieverandering of een nieuwe rol?

 

Wil je liever meer:

·      Verbinding & open communicatie,

·      Iedereen mee aan boord krijgen & de slaagkans van verandering verhogen?

 

Waarom ontspannen breingolven en emoties oproepen voor succesvolle verandering?

 Verandering betekent stress. Meer stress betekent meer nood aan de juiste balans als tegenhanger door ontspanning. Ons emotioneel brein en biologisch ritme hebben beiden deze nood aan afwisseling tussen actie en rust ingebakken. Dit betekent dat ons lichaam, neurotransmitters en brein spontaan fases vertonen waarin we ongeveer 90’ productief en alert zijn, en 20’ ontspannen en niet gefocust *.

 

Jullie kunnen dus bijvoorbeeld elk anderhalf uur een groot kwartier pauze nemen. Doe daarin bv. één van onderstaande activiteiten, zoals een vriendelijk, oprecht verbindend gesprek met een collega of een wandeling buiten.

Op die manier maximaliseer je de kans dat je achteraf het beste uit je productieve periode haalt en je brein scherp houdt tijdens een veeleisend veranderingsproces.

Verder kan je jouw rustpauzes natuurlijk opsparen tot een later moment zoals bv. s’avonds of in het weekend. Balans werkt echter het best als dit frequent ingebouwd wordt in lijn met je natuur.


Een innovatieve, ondernemende cultuur kan verlangen naar een goede, inspirerende uitwisseling door bv. elkaars ideale toekomstvisies te delen die het project waar jullie zo hard aan werken, zal bieden.

20’ break: tips voor op het werk

 

Met onderstaande tips kan je alvast starten in je eigen team met deze principes vorm te geven. Ook de nieuwe CSRD duurzaamheidswetgeving verplicht organisaties om aan deze luiken als non-discriminatie, gelijkheid en welzijn voldoende aandacht te schenken.

 

  • een vriendelijk, verbindend, en oprecht gesprek met collega’s,

  • het gevoel van aanvaard te worden zoals je bent in je team door onderling begrip en elkaar echt leren kennen,

  • samen een probleem aanpakken door op elkaars sterktes in te zetten en dit wederzijds te waarderen,

  • durf nee te zeggen en trek grenzen als je voelt dat je werk/privé balans onder druk staat,

  • denk constructief mee op procesverbetering en uit deze,

  • denk in termen van ‘what is in it for the company, the team and me’ op een evenwichtige manier,

  • praat samen over de gewenste toekomstvisie of wat  jou of jullie motiveert,

  • vier successen of goede momenten, leer dankbaarheid uitdrukken als groep voor wat er reeds goed gaat.


Tips voor je persoonlijk leven

 

In de privésfeer kan je jouw ontspannen breingolven en dito emotieregulatiesysteem oproepen door volgende type activiteiten en ervaringen:

 

  • een rustig boek lezen, een vredige film bekijken of boek lezen die feel-good en rust opwekt, verbindende tijd met je geliefden, een wandeling in de natuur,

  • een goed gesprek met een coach, mentor of vriend die jou onvoorwaardelijk aanvaard zoals je bent en geen verborgen agenda heeft.


Breng eerst de huidige gebruiken in kaart, en bevraag je mensen naar wat voor hen symbool staat voor de gewenste nieuwe verandering.

Vertrouwde routines

 

Bij verandering en relationele werkstress vertoeven we te vaak in een negatieve feedback loop tussen de twee emotionele systemen die ons stress bezorgen. We gaan dan enerzijds bv hard werken om ons aan te passen en goed te blijven presteren (“jaagsysteem”). Dit kan ook heel plezant en zelfs verslavend zijn.


Anderzijds roept het mogelijks gevoelens van angst of verdediging op omtrent het bewaren van onze positie (“gevaarsysteem”). Dit wordt versterkt door onze natuurlijke menselijke nood aan het behouden van onze vertrouwde routines.  

 

Symbolen voor verandering

 

Tijdens organisatieverandering of het werken aan relationele spanningen is het dus nog belangrijker om veiligheid en verbondenheid op te roepen door regelmatig gesprekken, pauzes, routines in te lassen op maat van jullie team en organisatie.


Breng daarvoor eerst de huidige gebruiken in kaart, en bevraag je mensen naar wat voor hen symbool staat voor de gewenste nieuwe verandering.

 

Ideaal voor jouw organisatiecultuur

 

Zoek in je organisatie bijvoorbeeld ontspannen & verbindende momenten die passen bij de bedrijfscultuur. In een familiale, open sfeer kan een leuk gesprek bij het koffie-apparaat bijvoorbeeld goed werken om stoom af te blazen na een stressvolle meeting. Een innovatieve, ondernemende cultuur kan dan weer verlangen naar een goede, inspirerende uitwisseling door bv. elkaars ideale toekomstvisies te delen die het project waar jullie zo hard aan werken, zal bieden.

 

 

 

Veel succes!

Warme groet

Sharon

 

 
Heb je interesse in een vrijblijvend gesprek over hoe je deze principes in jouw organisatie of team kan gaan toepassen om het succes van een veranderingsproces of de balans tussen welzijn en productiviteit te versterken?

 

>>Contacteer me op sharon@houseofvitality.be

 

 

Bron: referenties uit “Persoonlijk leiderschap”, Vandousselaere, 2017

* Basic-rest-activity-cycle- schommelt van mens tot mens, dit zijn gemiddeldes en algemene principes.

Comments


bottom of page