top of page

Psychologisch welzijn & authentiek leiderschap versterken met Personal Energy Management

Mensen hebben het moeilijk om positief te blijven, om thuis niet verder te blijven piekeren over tegenslagen op het werk of lang geraakt te worden door negativiteit onder collega's. Dit is één van de elementen van werkveerkracht die we vaak het moeilijkst zien scoren in organisaties sinds corona.

Ook mbt het fysieke welzijn, zien we dat telewerkers vaak minder goed voor zichzelf zorgen (denk maar aan de rug/nekhouding voor de pc, maar ook fitheid en voeding) en dat men de 'sociale' pauzemomenten mist die de juiste ontspanning bieden om daarna weer productief aan het werk te gaan.

In dit artikel geef ik een aantal inzichten en tips over hoe je dit kan versterken met Personal Energy Management. Met name ga ik in op hoe je communicatie en authentiek leiderschap kan versterken en beter in je vel zitten dmv zelfbewustzijn en mindfulness.


Het psychologisch welzijnsluik* is vaak het moeilijkst maar meest cruciaal om te gaan versterken bij jezelf en je mensen (bv."positieve mindset houden onder tegenslag" en "stressmanagement"). De stijgende werkdruk en dagelijkse onzekerheid en stress ivm corona vragen nl. meer mentale veerkracht en vreten onze batterijen op.


*De elementen inzake welzijn op het werk, waarover ik spreek in dit artikel, bevragen wij adhv onze SVD scan "Welzijn & productiviteit" (zie figuur voor ons meetmodel).


Authentiek leiderschap

Bovendien is de manier van werken voor een groot stuk veranderd van eerder hiërarchisch naar matrix en zelfsturend (2). Empathie en zelfbewustzijn in de omgang met je mensen is hierbij van groot belang. Het vraagt aandacht voor de manier waarop je communiceert, wederzijds begrip en het ondersteunen van je medewerkers door écht te luisteren naar hun behoeften. Deze thema's "communicatie" en "leiderschap" vormen meestal een universeel aandachtspunt in onze bevraging bij een variëteit aan sectoren/groottes & locaties van organisaties.Als leider heb je zoveel impact en hoge bomen vangen veel wind. Deelnemen aan een studie vergt een mate van je kwetsbaar opstellen als leider, waarmee je vaak beloond wordt door meer geloofwaardigheid, vertrouwen en een betere onderlinge relatie achteraf. (bij het durven eerlijk naar jezelf kijken bij het horen van feedback)


Personal Energy Management gaat erom de beste versie van jezelf te zijn, ongeacht de omstandigheden, en je mensen hiertoe uit te nodigen en versterken.Personal Energy Management

Personal Energy Management (PEM) helpt leiders om zich kwetsbaar op te stellen, beter te communiceren met medewerkers en directieteam, vanuit zelfbewustzijn duidelijk & eerlijk te zijn en inspiratie te bieden voor een hoopvolle toekomst. Dit zijn elementen die sinds de corona-periode broodnodig zijn. Mensen kunnen input gebruiken van hun leiding of team om het psychologisch welzijn op te krikken (bv. beter met tegenslagen om kunnen gaan of beter stressmanagement).Bovendien balanceren de batterijen van werkveerkracht elkaar. Dit betekent dat het inzetten op sociaal welzijn, dmv bv. teambuildings, of op spiritueel welzijn, dmv bv. visionair leiderschap (inspirerende gesprekken), een buffer biedt voor bv. een moeilijk fysiek of psychisch welzijn.Wij meten deze elementen in onze SVD Scan "Welzijn en productiviteit" en bieden onze klanten een overzicht van waar de buffers zitten die men kan inzetten om de aandachtspunten op te vangen.


Vanuit groeiend zelfbewustzijn kan je beter communiceren, empathischer zijn en beter inspelen op de behoeften van de medewerkers
Resultaten van mindfulness op leiderschap & psychologisch welzijn

Een van de PEM basistechnieken is zelfbewustzijn, wat je cultiveert door mindfulness. Je bent je dan bewuster van wat jij denkt en voelt, en wat de ander denkt en voelt. Zodoende kan je vanuit dit verhoogd zelfbewustzijn beter communiceren, empathischer zijn en beter inspelen op de behoeften van de medewerkers.


Mindfulness helpt verder bij uitstek om de eigen stress te verlagen en de mindset stabiel te houden onder negativiteit en tegenslagen.Onderzoek bevestigd dat zelfs een basistraining mindfulness helpt om in de perceptie van de mensen authentieker leiding te geven én om de geest te kalmeren en beter te slapen (1) (bv. door dagelijks voor en na je werk je lichaam scannen met je aandacht of gevoelens van mildheid oproepen door zachte gedachten).


Een grondigere 8-weken training van dagelijks 20' mindfulness meditatie beïnvloed zelfs meetbaar je brein zodat je beter om kan met stress, je veerkracht verhoogt, je stemming verbetert en je beter om kan gaan met tegenslagen of slecht nieuws (3).Op ons online platform, dat we ter beschikking stellen aan de medewerkers van organisaties die onze SVD Scan digitaal invullen, vindt je oa een online mindfulness training en een digitale versie mijn laatste boek vol tips: "Persoonlijk leiderschap. Meer productiviteit in zes stappen met Personal Energy Management".
Ik bekijk graag wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Alvast bedankt om dit artikel te lezen en delen met anderen die inspiratie kunnen gebruiken om zichzelf of hun mensen beter in hun vel te helpen voelen!


warme groet

Sharon

Bronnen:


3) Vandousselaere, 2019, "Persoonlijk leiderschap"Comments


bottom of page