top of page

3 sleutels voor vitaliteit in 2024!

Buffer werkstress met een goed ondersteunend netwerk, gedisciplineerde zelfzorg-routines en leer vertrouwen & loslaten
Om dit nieuwe jaar goed in te zetten, deel ik graag een aantal tips met jou uit het onderzoekstraject dat ik voer met voormalig CEO's, zaakvoerders en managers rond hoe zij hun balans houden in een veeleisende job.
Ondersteunend netwerk, mentor of psycholoog

Zoek een ondersteunend netwerk, mentor of psycholoog. Deze “inner circle” bestaat uit een aantal vertrouwenspersonen, waar je 100% jezelf bij kan zijn, je emoties of twijfels kan tonen en niet veroordeeld wordt. Hiernaast heb je een goede mentor nodig, een ervaringsdeskundige waar je op kan vertrouwen.


Je totale ondersteunend netwerk helpt je dus zowel op professioneel als op persoonlijk vlak door moeilijke tijden heen. 


 

Key is om hierin te investeren vooraleer het fout loopt, want zij zijn degenen die aan de alarmbel trekken en je er bewust van maken dat het vijf voor twaalf is.

 

Leren loslaten & vertrouwen


Jezelf misbaar willen maken, durven delegeren, controle loslaten om meer ruimte voor andere zaken te creëren. Maar ook: beseffen dat er enkel "dit moment is" en dingen kunnen loslaten, zoals je doelen en ideeën over hoe het moet, perfectionisme, de drang om het allemaal zelf te doen.


Vertrouwen geven en krijgen, als cultuur in je bedrijf en manier van omgaan met je mensen en eventuele collega's.


 

Zelfzorg-routines


Met dezelfde discipline voor jezelf zorgen, als voor je werk. Gaan voor gezonde routines en agenda management. Bewust kiezen en voldoende tijd vrijmaken voor bv.: natuur, sport of beweging, introspectie, zelfbewustzijn, relaxatie- en voor sommigen zelfs meditatie-oefeningen. 


 

"Stel jezelf regelmatig de vraag: Wanneer is het genoeg? … Plaats in je agenda blokken voor je vrije tijd, desnoods tussen je werkafspraken door, zelfs al is dit een uurtje zwemmen. Als het niet op de agenda staat, dan komt het er niet van.”Verder blijkt de positieve impact van het investeren in je persoonlijke balans op het functioneren van je teams


Wees je bewust van stresssignalen bij jezelf en je mensen

Maak werkstress bespreekbaar, sta open voor oplossingen zoals thuiswerk.Dit kan je leren door je persoonlijke ervaring met chronische stress of burn-out, of door opgeleid te worden in het herkennen & werken met stresssignalen.


Creëer zo beter functionerende teams:


Zo blijkt er bij de afdelingen van dat type directie:

  • Meer connectie, samenhorigheid & groepsgeest (“men zet samen de schouders eronder”)

  • Meer gemotiveerd

  • Minder conflicten

  • Mensen aan boord houden en ze niet kwijt spelen, door bv. hoge werkdruk op te merken en mensen een stuk te helpen beschermen voor teveel overwerk bij een nieuw veeleisend project


Ik hoop dat jullie deze elementen mogen voelen & voeden in het nieuwe jaar bij jullie zelf en jullie mensen.Ik heb alvast de werking en waarde van deze tips zelf mogen ervaren. Dit gezien ik zelf natuurlijk ook niet gespaard blijf van stress en zorgen in deze uitdagende tijd. Vooral het loslaten van hoe ik wil dat een situatie er idealiter uitziet en aanvaarden hoe het nu is (indien deze niet veranderd kan worden), blijft een uitdaging!Loslaten biedt echter ruimte. Ruimte voor energie die kan vrijkomen voor zelfzorg of constructieve oplossingen. Energie die ik anders kwijt ben aan frustratie of strijd. Dit fenomeen merk ik bij mezelf, maar ook op grotere schaal, in organisaties bij klanten. Verder blijkt inderdaad dat de juiste mensen om je heen op het juiste moment van onschatbare waarde zijn. Bv. kunnen ventileren en leren uit een goed gesprek zijn cruciaal. Een sfeer van vertrouwen opbouwen om je heen en in je professioneel netwerk loont hiervoor.


Ik wens jullie alvast van harte warme feestdagen toe en een mooie start van 2024!

 

Graag tot binnenkort,

 

Sharon


Comments


bottom of page