top of page

160% stijging van burn-outs in <3Y

Vandaag las ik in de Standaard dat burn-outs cijfers in 2020 een stijging zagen van 160% en dit in nog geen drie jaar. Maar hoe verbeter je effectief iets op de werkvloer? Hoe implementeer je na een welzijnsscan effectieve verbeteracties die chronische stress en burn-out helpen dalen én de persoonlijke productiviteit helpen optimaliseren?

Hoe zorg je dat ook het directieteam voldoende aandacht krijgt, die soms uit het oog verloren wordt?



Het thema "welzijn op het werk" en meerbepaald scans & verbeteracties hieromtrent boomen bij veel HR dienstverleners.

Volgens Stijn Gryp, Hoofd dienst onderneming ACV, zou het gebrekkig ingrijpen van een organisatie om burn-out cijfers meetbaar te verbeteren, zelfs financiële sancties moeten inhouden, die dan gebruikt kunnen worden voor preventie. Hij heeft een punt, enkel:

"Hoe meet je welzijn op het werk en vooral: hoe implementeer je effectieve verbeteracties die chronische stress en burn-out helpen dalen én de persoonlijke productiviteit helpen optimaliseren?"

Volgende week 4/5 spreken wij hierover op het webinar "Marktplaats Werkbaar Werk", een initiatief van de Vlaamse overheid rond 'werkbaar werk' waarvoor werkbaarheidscheques kunnen aangevraagd worden.

Onze specialiteit ligt in wetenschappelijke onderbouwde en customized scans "welzijn & productiviteit". We vertrekken zowel in organisatie- als leiderschapstrajecten van een grondige scan en behoeftenanalyse.


Om onze missie te verwezenlijken een lange-termijn partner te zijn die effectief iets kan bijdragen in de dagelijkse welzijnservaring van de mensen, hanteren we een procesaanpak waarbij we verbeteracties stapsgewijs implementeren doorheen 3 niveau's: organisatie/team/individu.

We laten je organisatie dus niet achter met een onderzoeksrapport, maar gaan effectief aan de slag om effectief iets te verbeteren op de werkvloer.

Daarbij besteden wij ook voldoende aandacht aan het directieteam, die soms uit het oog verloren wordt. Als centrale actor moeten zij goed in hun vel zitten om meer "welzijn op het werk" bij de medewerkers te creëren.


We merken dat onze scan "Welzijn & productiviteit" niet enkel onthult wat écht leeft onder de mensen, maar ook een kans is om doorheen het onderzoekstraject al de vaak voorkomende problemen, zoals communicatie, vertrouwen en openheid, aan te pakken.

Hiervoor hanteren wij tijdens het onderzoek reeds een mix van methoden om de balans te bewaken tussen nuttige informatie verzamelen/ delen & de "feel good" & "verbindende" factor.

We werken hiervoor oa met focusgroepen, interviews, aangepaste communicatiemethodiek per groep, digitale bevraging met aandacht voor rechter-'creatieve'-hersenhelft (wordt ervaren als plezieriger en vlotter om in te vullen), feedbackgroepen, focusgroepen na de bevraging om uit te diepen hoe men de resultaten ervaart en wat men bottom-up aanbeveelt.


Interesse?

In onderstaande video nodig ik je graag uit:



> Inschrijven of een kijkje nemen kan op de eventpagina https://www.werkbaarwerk.be/evenement/marktplaats-werkbaar-werkt/ .

>Onder de titel 'Balans welzijn en productiviteit als sleutel om goed in je vel te zitten als organisatie en team' vind je de workshop die we geven over onze aanpak en trajecten/cases. Het geeft je inzicht hoe je via scans, leiderschapstrajecten, organisatietrajecten en teambuildings beter in je vel zit en blijft als organisatie en als mens.

>De meeste plaatsjes zijn reeds bezet, dus indien je niet kan deelnemen en interesse hebt voor wat meer toelichting, mail me gerust voor een afspraak op sharon@zinhoeve.be.


Graag tot gauw,

warme groet Sharon Vandousselaere, bedrijfspsychologe & zaakvoerder De Zinhoeve

*bron: "Aantal burn-outs meer dan verdubbeld, ACV wil boetes voor bedrijven", 28/4/'21, door Simon Andries https://www.standaard.be/cnt/dmf20210427_97709306?M_BT=4227451240966&_section=70337357&adh_i=0195f549bd56cce0d0f0af67c671dcde&imai=&utm_campaign=ochtendupdate&utm_medium=newsletter&utm_source=standaard&articlehash=B278672C8BDD681A842C3085FB805282CB490E61C2398B1AFB27A10946343F3784F49432A630301FA269BA1E09CB98DF85F5FF888572D1C86D34659E91D01851



Comments


bottom of page