top of page

Meer werkgoesting & productiever door sociaal voedende contacten op het werk

Na onze recente verhuis van de Zinhoeve naar het O-Forty business center ondervond ik zelf hoe ik efficiënter en productiever kan werken door meer werkgoesting te ervaren! Belangrijk is mijn keuzemogelijkheid om af te wisselen tussen productieve werktijd en sociaal of 'offline alleen' ontspannende werktijd.


Afwisseling en vrijheid van keuze

Hoe kunnen mensen efficiënter en productiever werken door beter in hun vel zitten en meer werkgoesting te ervaren?

Een hamvraag voor onszelf en onze klanten. Twee belangrijke componenten hierin, die ik de laatste weken duidelijk ervaarde, zijn:

  1. afwisseling tussen

    1. hyperproductieve werktijd waarin je to-do lists afwerkt, zeer taakgericht bezig bent, of snel, efficiënt en vaak gestresseerd meeting-na-meeting bijwoont

    2. kalme werktijd waarin je authentieke, ondersteunende sociale contacten ervaart, creatieve tijd offline inlast om conceptueel, creatief werk te doen of even vanop afstand helder en kritisch kijkt naar je huidige aanpak en werkwijze

  2. vrijheid om te kiezen hoe je bovenstaande afwisseling in je werk organiseert en zo het beste uit jezelf kan halen en je job zo goed mogelijk kan uitvoeren

In onderstaande blog schets ik beter het belang en de achtergrond hiervan aan de hand van mijn eigen voorbeelden. Je zal bv. meer leren over de emotieregulatiesystemen die hierachter zitten.


Onze verhuis van "de Zinhoeve" naar "House of Vitality" in het O-forty business center Oostkamp


Na de recente verhuis van de Zinhoeve naar het O-Forty business center in Oostkamp kwam onze zaak zowel letterlijk als figuurlijk in een nieuw jasje te staan!De afgelopen weken las je reeds over onze verhuizing en de nieuwe naam "House of Vitality". In een volgende blog deel ik meer over hoe ons conceptueel model "het huis van productiviteit en welzijn" die als basis van onze dienstverlening dient, ook in een nieuw jasje zit.Tijdens de overgangsfase werkte ik een groot aantal maanden van thuis uit. Na de switch ben ik nu meer dan ooit omringd door gelijkgestemde nieuwe collega's, een netwerk van interessante contacten en zelfs oude en nieuwe vrienden en collega's die ik hier terug ontmoet.

De voordelen van offline creatieve thuiswerkdagen afwisselen met hyperproductieve taakgerichte dagen


Mijn productiviteit voor taakgerichte activiteiten ligt heel wat hoger dan thuis: mijn to-do lijst wordt bijna steeds afgevinkt, terwijl dit bij thuiswerk heel wat moeilijker is.


Echter voor conceptueel werk, of werk waarbij mijn brein niet in taakmodus mag zijn, werk ik veel doelgerichter en effectiever indien ik wel degelijk van thuis uit kan werken, zonder teveel gestoord te worden en zonder veel to-do lijsten, mails of meetings die dag.


Mijn oplossing om productiever en efficiënter te werken? Een combinatie maken met thuiswerkdagen waarbij je ongestoord digitaal offline kan gaan om je hersenen in een staat van openheid, creativiteit, ruimte en ontspanning te brengen.


Van daaruit kan je hogere-orde oplossingen zien voor problemen, terwijl je daarvoor mogelijks -bij bv. het louter uitvoeren van to-do lijsten of bijwonen van 'meeting na meeting'- als een hamster in een rad blijft doorhollen terwijl niets echt verandert.


Als ik het te druk heb, dan zie ik die "creatieve offline thuiswerkdagen" echter slinken. Na slechts twee of drie weken zonder wekelijks een dergelijke thuiswerkdag, zie ik de negatieve gevolgen op mijn welzijn en productiviteit.

Ik merk bv. dat ik vatbaarder ben voor ziekte en niet tot de essentie van de dingen kom. Er knaagt dan iets binnenin, maar ik heb de tijd en ruimte, of het helder inzicht niet om juist in te grijpen.


Ik zit dan namelijk teveel in mijn jaag-systeem, wat één van de drie basis emotionele regulatiesystemen is waarin je kan vertoeven. Het stimuleert verslavende gelukzalige stofjes zoals dopamine waardoor je maar blijft doorhollen en hier een heel goed gevoel van krijgt.


Het jaagsysteem is een ideaal systeem om regelmatig in te verkeren in je werk, maakt ons gelukkig en boost je productiviteit. Echter zijn we als mens op biologisch vlak niet ontwikkeld om hier bv. vijf dagen per week in te vertoeven, zonder ander type dagen, of er de hele dag lang in te vertoeven zonder af en toe pauzes van afwisseling en ontspanning.Hoe "verbindende, ondersteunende contacten" en "tijd alleen vol rust en voldoening" efficiënter & productiever helpen werken


Wat hebben we nodig als afwisseling? Ons zorgsysteem, wat eerder oxytocine-stofjes zal produceren, die je een ontspannen, verbonden gevoel geven. Deze staat kan je bereiken door voedende, maar heel rustige, verbonden contacten met anderen, of door alleen een activiteit te doen waardoor je een voldaan kalm gevoel ervaart zonder rush.


Doordat ik hier op de werkplek bv. oprechte oude en nieuwe vrienden tegenkom, ben ik makkelijk in een staat van zorgsysteem en oxytocine bij een niet-werkgerelateerde oprecht gesprek tussenin.

Dit onderscheid zich van de meeste contacten op het werk, die actiegericht of 'gedreven zijn': er wordt bv. gesproken over een project of je moet nog altijd een imago voorschotelen.


Om te ontspannen in je zorgsysteem heb je echter "pure, authentieke" contacten nodig, waarbij je helemaal jezelf kan zijn zonder dat je een rol speelt of "iemand" moet zijn. Iets die voor de meesten die zich gelukkig kunnen prijzen, zich vooral in de privésfeer voordoet.


Heel ontspannend dus als break van werkdagen vol digitaal werk, afvinken van to-do lijsten en meeting-na-meeting is enerzijds een oprecht, vriendschappelijk, ontspannen gesprek of anderzijds een offline, creatieve, ontspannen, rustige thuiswerkdag.

Ook op jouw manier kan je proberen om binnen jouw mogelijkheden dagen of momenten in te lassen in de werkweek waarbij je zoveel mogelijk kalm, ontspannen kan werken in je eigen tempo. Dat zijn momenten waarbij je eens kritisch naar een project, of je werk kan kijken vanuit een helikopterview. In plaats van te werken IN je job, project of bedrijf, ga je dan werken AAN jezelf, job, project of bedrijf.


Tijdens zo een ontspannen, creatieve dag, ga ik bv. even op papier neerpennen met stiften in kleur adh van visuals hoe de aanpak van een project in elkaar zit.

Op die manier kreeg ik onlangs na een anderhalf uur helder dat veel zorgen, die ik mij maakte over de tijd en complexiteit van een bepaald project, niet nodig zijn, want dat de oplossing erg eenvoudig is.

Ik ben er vrij zeker van dat, als ik zou blijven doorhollen en to-do list afwerken in taakmodus, ik niet tot deze "hogere orde" inzichten zou gekomen zijn. Deze laatste zijn echter wel wat mij centen, werk en stress gaat besparen de komende maanden.


Jouw unieke situatie


Let er hierbij op dat er een groot verschil is afhankelijk van jouw werkposititie (vast in dienst, freelancer, vaste bureau in het bedrijf, vast bureau thuis, etc).


In mijn bovenstaand voorbeeld heb ik een eigen afgesloten bureau, waar ik nooit gestoord wordt, tenzij ik zelf een meeting heb of een collega ga opzoeken in het gebouw. Toevallig ken ik hier ook mensen die in het complex werken waar ik een heel persoonlijke relatie mee heb. Daardoor kan ik makkelijk de hyperproductieve, ongestoorde werktijd vanuit 'taakmodus' afwisselen met ontspannen tijd waarin ik een babbeltje sla of wandeling doe met een vriend/in. In mijn thuiswerkplek ben ik volledig ongestoord tijdens de werkuren, waardoor ik daar- indien ik dat wens- 8uur aaneen conceptueel ongestoord creatief werk kan doen om de zaken helder op een rijtje te zetten.


Hoe is jouw situatie? Waar ervaar jij eerder die taakgerichtheid, die een zekere stress inhoudt, maar ook helpt om je doelen en to-do lists snel en efficiënt te bereiken. Op je thuiswerkplek of in je organisatie? Waar heb jij de meeste ruimte om kalm en ongestoord creatief werk te kunnen doen of een ontspannen vriendschappelijk gesprek te voeren?


Willen jij of je medewerkers ook efficiënter en productiever werken door beter in jullie vel te zitten en meer werkgoesting te ervaren?


Dan helpen wij je graag verder met een van onze diensten:


*Personal Energy Management laad de vijf batterijen van welzijn bij jou of je mensen op: fysiek, psychologisch, spiritueel, spiritueel en carrièrewelzijn.


*In onze customized scans helpen we jouw organisatie om welzijn en productiviteit te balanceren en, naast medewerkerswelzijn, de vijf batterijen van organisatievitaliteit op te laden: HRM, missie/visie/strategie, cultuur, leideschap/communicatie en operationele structuren/systemen/processen.*In onze praktische organisatiebegeleidingstrajecten na de scan zorgen we dat het niet bij woorden blijft, maar dat de actiepunten die naar boven kwamen als essentieel voor die balans welzijn-productiviteit, ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden
Interesse?

contacteer ons op sharon@houseofvitality.be voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Tot gauw!


Comments


bottom of page