Beste lezer(es),
In deze nieuwsbrief geef ik je graag cruciale inzichten en tips mee om met vertrouwen goede keuzes te maken in deze tijden van Corona-maatregelen.
Ik ervaar en zie rondom mij zelfstandigen en zaakvoerders uitzoeken hoe ze optimaal kunnen omgaan met de ‘corona-dreiging & -verplichtingen’, zowel naar personeel, business als sociale plicht toe. Deze verantwoordelijkheid en druk, alsook de angst die heerst, vergen veel van onze leiders en van onszelf.
Laat ons niet uit het oog verliezen dat we ons immuunsysteem en ons brein optimaal moeten blijven voeden, willen we juiste beslissingen nemen op duurzame basis.
Daarom richt ik mij in dit artikel graag op hoe je je wilskrachtcentrum in je brein kan voeden om betere duurzame keuzes te maken als leider en je immuniteit kan versterken via psyche en emotieregulatiesystemen.
Wat bedoel ik hiermee? Hamsteren is een voorbeeld van korte-termijn denken vanuit angst. Dit is het tegenovergestelde van duurzaam handelen vanuit vertrouwen en lange-termijn & helikopter-visie. Als iemand de voorraad vlees opkoopt in zijn lokaal winkeltje, en daarmee de verderop-wonende verzorger van zijn opa de kans ontneemt om eten te kunnen kopen, waar staan we dan als die verzorger ook ziek wordt? We zijn een samenleving, allen verbonden met elkaar en egoïstisch denken is bijgevolg een teken van irrationaliteit en gebrekkige lange-termijn visie.
Dit korte-termijn denken en impulsieve handelen ontstaat als je wilskracht-centrum in je brein onvoldoende glucose of voeding krijgt via het bloed.
->Hoeveel voorraad en toevoer van energie naar je wilskracht-hersencentrum gaat, is erg afhankelijk van hoe goed je voor je psychische, emotionele en fysieke gezondheid en welzijn zorgt.
We nemen preventieve of reactieve maatregelen tegen het 'fysieke’ corona-virus. Wel, laat ons ook preventieve maatregelen nemen voor het globale ‘psychische angst-virus’.
-> Dat kan je doen door Personal Energy Management aanpak die ik in mijn boek “Persoonlijk leiderschap” beschrijf. Dit verhoogt wetenschappelijk aantoonbaar je immuniteit en voedt je wilskracht-centrum in je brein.
Kies nu voor duurzaam leiderschap en houd jezelf en je omgeving vitaal en sterk om deze crisis zo goed als mogelijk op te vangen.
Bij mijn boek hoort een gratis digitaal platform, waarop oa een ‘mildheids’oefening-video staat die je zorgsysteem activeert.
Je zorgsysteem is de antidote voor angst en stress.
Daarin voel je je veilig, heb je vertrouwen, je voelt je oke zoals je bent, je hebt vrede met de situatie zoals die nu eenmaal is, je voelt je rustig en voldaan. Onafhankelijk van wat er rondom je gebeurt. Een zeer gewenste psychische toestand om vandaag in te verkeren!
Jaagmodus creëert uitputting
Je zorg-emotieregulatiesysteem is slechts één van de drie systemen die regelen hoe je je voelt. Je kan daarnaast ook in de jaag-modus zitten, waarin je doelgericht, enthousiast, daadkrachtig en ook wel wat opgejaagd bezig bent. Daarin verkeren de meesten onder ons op het werk of tijdens sport. Mensen vinden het ih algemeen aangenaam vertoeven daarin, wegens de erbij gepaard gaande gelukshormonen. Teveel van het goeie loont echter niet en werkt ook uitputting in de hand, want echte rust en ontspanning vind je hier niet.
Gevaarsmodus creëert angst
Je kan ten derde ook in je gevaar-systeem vertoeven, waar het sowieso onaangenaam is. Oorlogsgebieden, maar ook corona-dreiging roept angst op en triggert de fight/flight/freeze reacties. Dit is enkel constructief als je werkelijk moet vluchten, vechten of bevriezen omdat er een wild dier voor je neus staat of iemand met een geweer je onder schot houdt. Het kan echter evenzeer functioneel zijn om toch maar niet te blijven aan iedereen een zoen of hand te geven en grote massa’s te vermijden, wil je zelf die ziek worden of de ziekte niet verspreiden in je omgeving.
Blinde paniek is verslavend
Op dit moment leven waarschijnlijk velen vanuit deze angstige gevaarsmodus. Dit drijft ook het hamsteren. Eens je de basisrichtlijnen respecteert ivm Corona-aanpak, is beslissingen nemen van uit gevaar-systeem niet langer constructief. Het probleem is dat angstige gevaar- en opgejaagde jaagsysteem verslavend werken en je er moeilijk uit raakt, eens je erin zit. Bekijk maar collega’s, medewerkers, familieleden, of misschien jezelf als de blinde paniek toeslaat.
Teveel werken nu is niet slim
Je nu te pletter werken in overactivatie van je jaagsysteem is nu eveneens niet slim. Je riskeert ermee in je tweede stress-fase te komen, waarin je immuniteit daalt. De eerste stress-fase is gezond, want je voelt daarin dat je teveel stress hebt en je grijpt daardoor in. Teveel mensen leven chronisch in die tweede stressfase, waarin je lichaam je weerstand verhoogt, waardoor het lijkt of je alles aan kan, maar vergeet dat je lichaam deze energie ontneemt aan de lange termijn beschermende functies die nodig zijn om je gezond en immuun te houden. De derde fase ligt dan steeds op de loer: serieus ziek of burned-out.
De vraag blijft dus : kies je voor duurzaamheid en lange-termijn denken of blijf je enerzijds doorhollen in de ratrace of anderzijds hamsteren vanuit angst?
Wat ben jij aan het hamsteren? Ben je snel snel zoveel mogelijk werk aan het afwerken, uit angst dat de hele economie ineenduikt? Ben je nog vlug naar de kapper proberen te gaan, uit angst dat het sluit? (Guilty! Alhoewel: ik had reeds een afspraak op voorhand als verzachtende omstandigheid ;)
We zullen allen ten dele ’schuldig’ zijn aan het vertoeven in de jaag-gevaarsystemen, gezien deze neiging inherent is aan het mens-zijn. We bezitten die systemen als duizenden jaren en we zijn echt biologisch niet mee geëvolueerd met onze maatschappij in al die jaren.
Je schuldig voelen is echter zeer slecht voor je gemoed en via deze psychische impact ook voor je immuniteit. Opnieuw is er slechts één antidote: genoeg vertoeven in je zorg-systeem.
Dus: aan de slag. Ik maak vaak korte meditatie-video’s voor klanten, omdat het zo moeilijk is voor hen om dit zorgsysteem en het bijhorende vredige, rustige, voldane gevoel op te roepen in moeilijke, stressvolle levensomstandigheden. Probeer het eens uit met de video die bij mijn boek hoort en als het je ding niet is: weet dat er heel veel manieren zijn om je zorgsysteem op te roepen!
De basisvraag om meer vanuit je zorgsysteem te leven is:
WIE, WAT, WELKE GEDACHTEN roepen een gevoel van voldoening, rust, vrede met wat is,, "ik ben oke” op?
-> VERHOOG vervolgens deze zaken in je leven en maak hier je prioriteit van.
Voorbeelden: een wandeling buiten, een warm bad, rustig of intense muziek waar je van houdt, een leuke film, tijd met je geliefden, ...
Ik wens je een tijd toe waarin je vrede, rust en aanvaarding mag vinden met datgene wat je niet kan veranderen, en je energie en tijd steken in wat je wel kan veranderen.
Warme groet
Sharon
Alle gegevens uit dit artikel zijn wetenschappelijk onderbouwd. Je kan de bronreferenties lezen in mijn boek of op onze site.