top of page

Welkom in je 6e week van je 10-weken programma naar rust en mentale helderheid

Hieronder lees je alle informatie en oefeningen waar je deze week mee aan de slag kan gaan!

Ik wens je veel plezier toe,

Warme groet

Sharon

Week 6: Mindfulness voor je gedachten

Deze week bouwen we verder op de inzichtsmeditaties en leer je om jouwgedachtente observeren als toeschouweren krijg je oefeningen om ze te beoordelen op hun juistheid.

Zoals een deelnemer ooit zei: “Het helpt mij zoveel dat ik geleerd heb om mezelf af te vragen “helpt dit mij/ons” voor ik op basis van een stressvolle gedachte reageer”.

Dit op geregelde tijdstippen inoefenen “biedt je een mentale training die het je mogelijk maakt om te pauzeren, observeren hoe snel je geest overdrijft bij een tegenslag, het benoemen als denken en weerstand bieden om meegesleurd te worden in de afgrond” (-Richard Davidson, neurowetenschapper).

Deze week train je jouw stressbestendigheid en veerkracht om met moeilijkheden om te gaan.OEFENINGEN

 • Inzichtsmeditatie voor gedachten (36’)

 • Meditatie: Mindfulness voor gedachten_toolbox (30’) 


Probeer deze week zeker één keer de inzichtsmeditatie te oefenen. Doe dit bij voorkeur elke dag of zoveel mogelijk. Je haalt uit dit programma wat je er zelf in steekt! 

Probeer deze week dagelijks één van beide meditaties te oefenen. Kies voor de meditatie die voor jou het beste aanvoelt. Experimenteer zeker met beide. Ik raad je aan om in het begin de toolbox meditatie eens te doen, daarin geef ik je veel handvaten ('tools') om met gedachten om te gaan. Daarna kan je verder oefenen met de inzichtsmeditatie voor gedachten, daar zit meer stilte in die je toelaat om zelf te oefenen.

​​

 • Ademruimte (3’) drie keer per dag (bv. ochtend, middag, avond of tijdens stressmomenten, zoals de overgang werk-thuis en omgekeerd)


REFLECTIE-VRAGEN

 • Hoe is het voor jou om de inzichtsmeditatie voor gedachten te doen?

 • Hoeveel tijd heb je hiervoor vrijgemaakt? Hoeveel tijd wil je vrijmaken? Wat kun je daarvoor doen? (bv. kwartier minder televisie kijken, kwartier vroeger opstaan, kwartier wagen aan de kant parkeren op terugweg van werk naar huis, …)

 • Noteer telkens hoe je ervaring was in je schriftje.

 • Je hoeft dit allemaal niet te analyseren, gewoon observeren en er bewust van zijn. Niets is goed of fout! Het gaat erom dat je je openstelt voor jouw ervaring in elk moment, precies zoals die is, zonder oordeel of zonder verwachting.


JE DAGELIJKS LEVEN

 • Hoe kun je in jouw leven meer aandacht voor jouw (storende) gedachten hebben? 

 • Welke vragen kan je jezelf stellen om je gedachten te bevragen op hun juistheid? Bv. “Helpt deze gedachte mij?”, “Is deze gedachte waar?”

 • Noteer waar en wanneer je wat je hiervoor zal doen. 


TIPS

In de inzichtsmeditatie leer je afstand nemen van je gedachten, je leert helder zien dat jij niet jouw gedachten bent, maar wel de toeschouwer die dit alles kan observeren zonder meegesleurd te worden in het verhaal of drama dat je geest weeft rondom een gedachte. Je kan je steeds ankeren  in je buikademhaling of je voeten als het je teveel wordt, om je te centeren.

Enkele hulpmiddelen om je aandacht bij je gedachten te houden:

 • Het opkomen van gedachten benoemen als ‘denken, denken, …” en beelden als: “zien, zien, …

​​

 • Het zien van gedachten als beelden: wolk aan de hemel die komt en gaat, cinémascherm waarop het verhaal zich afspeelt terwijl jij kijkt van op de stoel of een treinwagon die voorbij komt terwijl jij observeert van op het perron. 

​​

 • Je aandacht laten rusten in je brede lichaamsgewaarzijn: het veld net rondom je lichaam waarin je jouw lichaam als één geheel ervaart, waarin alles opkomt en weer verdwijnt. Dit lichaamsveld biedt een plek waar je aandacht in kan rusten, van waaruit je gedachten ziet opkomen en weer gaan, telkens als ze zich aandienen. 

​​

 • Daarenboven kun je steeds gebruik maken van je basishouding voor Innerlijke rust:

​​

 1. glimlachen naar afleidende gedachten

 2. intern verwelkomen, zien komen en gaan, als: “Welkom, gedachte. En vaarwel, gedachte”


=> Noteer je ervaring met deze tips in een schriftje of dagboek.

Mindfulness voor gedachten: toolbox, 30'

Probeer in het begin van deze week deze 30' meditatie: "mindfulness voor gedachten_toolbox " te oefenen.


Hier geef ik je veel handvaten ('tools') om met gedachten om te gaan. Daarna kan je verder oefenen met de inzichtsmeditatie, die je meer stilte geeft om zelf te oefenen.​

Mindfulness voor gedachten_toolbox 30' (klik hier om te downloaden)

Week6-online programma: Over

Inzichtsmeditatie voor gedachten, 36'

Dit is een langere mp3 met de diepgaande inzichtsmeditatie die je brein traint naar meer stressbestendigheid en beter leert omgaan met stressvolle of sombere gedachten.

In deze inzichtsmeditatie leer je je gedachten observeren als een toeschouwer. Je leert om hier te zitten met datgene wat zich afspeelt in je hoofd, zonder een acteur te worden in het verhaal of mee te stappen in de film van je gedachten. 

Tip: doe deze oefening op een vast tijdstip elke dag (bv. 's ochtends of 's avonds) gedurende minimum 1 week

Inzichtsmeditatie voor gedachten 36' (klik hier om te downloaden)

Ademruimte, 5': rust in je hoofd

dit is een basisoefening om tot rust te komen

Ademruimte werkt goed om uit je hoofd te komen en te landen in het hier & nu, om rustiger te worden en helderder te zien

bottom of page