top of page
House of Vitality_team_hov.jpg

Vind diepe mentale en fysiek rust en ontspanning 

House of Vitality_restorative yoga

Restorative yoga

Instant diepgaande rust in lichaam en geest
Reduceert stress, drukte, angst, gedeprimeerdheid of verdriet
Verhoogt veerkracht, vitaliteit, optimisme, energie en ontspant
Herstelt je natuurlijke productiviteits-rustcyclus 
Haalt het beste uit jezelf tijdens verandering, verstoring, chaos en werkdruk

Een oplossing om in onze drukke wereld overprikkeling te voorkomen of ermee om te gaan, is herstellende yoga. 

De combinatie van ons gevoelig menselijk lichaam en een overprikkelende maatschappij vraagt namelijk om grondige technieken voor innerlijke rust. Onze unieke integratie van de Restorative Yoga ontspanningstechniek met een mentaal coachingstraject, biedt een antwoord op één van de grootste welzijnsproblemen waar organisaties vandaag voor staan: chronische stress en burn-out.


Wist je dat je elke dag meer informatie ontvangt dan je voorouders in hun hele leven?

"Het is nodig om in onze moderne samenleving vol impulsen prikkelarme periodes in te lassen, zodat je geest en lichaam kunnen herstellen. Daarbij is het essentieel dat je zowel je geest als lichaam simultaan tot rust helpt komen. 

​Je kan met je geest namelijk dezelfde stressreactie oproepen als wanneer er een wilde tijger voor je zou staan. Zowel een werkelijke tijger als een levendig ingebeelde tijger alarmeren je emotioneel centrum en roepen een alarmreactie op in je zenuwstelsel. Ook minder levensbedreigende zaken, zoals angst voor roddels of stress om een deadline niet te halen, kunnen deze stressreacties ontketenen. Als je bijvoorbeeld alarmerende beelden ziet van oorlog of een aanval (reëel of door levendige imaginatie) worden die beelden verwerkt in diepere breindelen die als het ware je denkcircuits uitschakelen. Dus je hersenen beseffen als het ware niet dat dit niet echt gebeurt of dat het niet levensbedreigend is voor jou op dit moment wanneer er duizenden kilometers verderop iemand wordt neergeschoten.

Herstellende yoga (‘restorative yoga’) bestaat uit technieken waarin je voor een langere duur bepaalde houdingen aanneemt. Zaken die centraal staan, zijn: het minimaliseren van prikkels, het kalmeren van de geest en de ondersteuning door

kussens die je lichaam het signaal geven dat het veilig is. Zo helpen deze oefeningen je om langere tijd in diepe ontspanning te zinken en kalmeren ze je zenuwstelsel.

Herstellende yoga heeft talloze voordelen, gaande van verlossing bij rugklachten en migraine tot verminderde depressiviteit en slapeloosheid. De Amerikaanse arts Judith Lasater, die deze yogavorm van Indië naar het Westen bracht, ontwikkelde hier bijvoorbeeld specifieke programma’s voor. Inmiddels bevestigt wetenschappelijk onderzoek deze voordelen, zoals beter slapen en gewichtsverlies. Andere studies bevestigen dat bepaalde yogahoudingen je stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, omlaag brengen als ze te hoog staan.

Ook in organisaties bleken medewerkers na een training op de werkplek met yoga en mindfulness minder stress te rapporteren, beter te slapen en meer balans in hun autonome zenuwstelsel te ervaren. Dit laatste is je zenuwstelsel die je rem en je gaspedaal regelt."


(copyright en bronnen: "Innerlijke rust in een druk leven", Sharon Vandousselaere, 2017. 

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd en mag enkel gekopieerd worden mits directe bronvermelding van het boek).

bottom of page