top of page

Ondersteun competitiviteit én welzijn dmv je HR beleid

Hoe ga jij met je medewerkers om? Ga je voor de juiste balans tussen productiviteit en welzijn op het werk?In het Nieuwsblad van 15 juli l.l. stond een interessant artikel met als titel ‘Wel gratis fruit, maar geen hulp bij burn-out.’ Uit een onderzoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven en het Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs, in opdracht van de Vlaamse overheid bleek dat Vlaamse bedrijven steeds beter waken over een gezonde werkvloer – toch minstens over de fysieke gezondheid van de werknemers – maar dat het waken over het mentaal welzijn nog een stuk beter kan.


Uit diezelfde studie kwam eveneens naar voor dat bijna de helft van de ondernemingen geen plan van aanpak rond mentaal welzijn heeft.


Nochtans zit de sleutel om duurzaam competitief in de markt te staan in een HR beleid waarbij competitiviteit en welzijn van de werknemers op het werk hand in hand gaan.


Mensen willen groeien, ambities realiseren, succesrijk zijn. Ambitieuze bedrijven trekken gedreven en gemotiveerde werknemers aan. Het is de uitdaging hen duurzaam inzetbaar te houden en dat kan pas wanneer er ook gepaste en aangehouden aandacht is voor hun welzijn op de werkvloer. Corona heeft veel werknemers doen nadenken over hoe ze in het leven willen staan. En vooral hoe hun werkgever aansluit bij hun verwachtingen. Inspireert de bedrijfsvisie en -missie en is de cultuur van het huis de juiste voor hen? Zien ze leiderschap dat motiveert, coacht en ondersteunt i.p.v. commandeert en pusht? Voelen ze oprecht vertrouwen? Laat het personeelsbeleid ruimte voor een werk/privé balans die in de fase van hun leven diegene is die ze nodig hebben?


Professor Anseel schreef in januari een sterk artikel in De Tijd met als titel ‘Hoe blijft u weerbaar in 2021?’. Deze quote onderschrijft volledig het belang van het HR beleid: “Bedrijven moeten er door een goede organisatie en job design voor zorgen dat jobs werkbaar blijven en niet overmatig de energiereserves uitputten.”


In samenwerking met de Zinhoeve bieden we een totaal pakket ‘welzijn en productiviteit’ aan waarin we bedrijven adviseren en begeleiden om deze balans te realiseren. In de scanfase wordt het beleid van de organisatie onder de loep genomen. Hoe staat het met je klant- en personeelsmanagement? Is de missie, visie en strategie duidelijk, gekend en inspirerend? Wat is de cultuur van je bedrijf en hoe dragen de leidinggevenden dit uit en wordt er gecommuniceerd? Zijn structuur, systemen en processen duidelijk en gekend? Daarnaast meten we hoe het gesteld is met het welzijn van medewerkers op diverse niveaus. Werkdruk, draagkracht van je organisatie en prestatie- en verandercapaciteit worden duidelijk. Finaal resulteert dit in een volledig inzicht in de sterke en mogelijks te verbeteren domeinen in jouw bedrijf. Ben je geïnteresseerd, neem een kijkje op de website van de zinhoeve.


Onze procesaanpak verzekert een duurzame integratie van de gewenste resultaten.


Franky Van Hamme

Business mentor, stress & burn-out coach, leadership coach & research associate & de Zinhoeve

ความคิดเห็น


bottom of page