top of page
House of Vitality_team_hov.jpg

Online platform

Personal Energy Management

Fysieke en mentale oefeningen voor meer welzijn, veerkracht en minder stress

Sharon van Dousselaere House of Vitality

Welkom! House of Vitality wil je in deze tijden van corona-uitdaging helpen om op duurzame wijze je vitaliteit, weerbaarheid en psychisch welzijn te versterken.

 

Je vindt op dit digitaal platform video's en begeleidende informatie over hoe je vertrouwen, veiligheid en rust kan ervaren en creëren in deze onduidelijke tijd en hoe je kan zorgen dat je gezond blijft en de stress zich niet opslaat in je lichaam.

Een aantal van deze video's nam ik eerder op in het kader van mijn boek "Persoonlijk leiderschap", waardoor het boek regelmatig vermeld wordt. Ik deel ze echter graag omdat de oefeningen je helpen.

Ik wens je een tijd toe waarin je vrede, rust en aanvaarding mag vinden met datgene wat je niet kan veranderen, en je energie en tijd steken in wat je wel kan veranderen.

Warme groet,

Sharon Vandousselaere

Zaakvoerder, bedrijfspsychologe & -economiste

Vragen? Ik hoor het graag. Contacteer me hier.

Onze "personal energy management" aanpak

Focus op voelen i.p.v. denken

 

Vertrouwen en rust zijn gevoelens en geen gedachten. Gevoelens, zoals stress of onrust, ontstaan of zijn te beïnvloeden via je limbisch breindeel en niet zozeer via de neocortex, dit is je "denkend brein".

 

Je dient dus de meditatieve, lichamelijke-, ademhalings-, of visualisatie-oefeningen te doen om werkelijk deze emoties op te roepen.

 

Je zorgsysteem vormt een zeer gewenste psychische toestand om vandaag in te verkeren. Daarom vind je op deze pagina veel oefeningen daaromtrent.  

Je zorgsysteem is de antidote voor angst en stress. Ondanks dat je misschien eenzaam bent, kan je je hierin ook verbonden voelen, zelfs al ben je alleen.

In je zorgsysteem voel je je veilig, verbonden, heb je vertrouwen, je voelt je oké zoals je bent, je vindt vrede in de situatie zoals die is, je voelt je rustig en voldaan.

Focus op bewegen en liefst in de natuur

 

Als leider bied je in deze toestand ook aan je medewerkers steun, je verlaagt hun stress, ze voelen zich begrepen en leren van je om met evenveel vertrouwen in deze crisis te staan.

Stressmanagement is een heel actueel thema in het omgaan met de angst en chaos in deze tijden van verandering. Daarom vind je op deze pagina ook bewegingsoefeningen die zorgen dat de opgestapelde stress zich niet 'somatiseert' in je lichaam.

 

De office-yoga bewegingsoefeningen verhogen je jouw vitaliteit (levendigheid en energie) en dragen je bij aan een gezond lichaam nu en de komende tijd.

Stressmanagement bewegingsoefening:
take a break bij veel pc-thuiswerk 

Leer in deze video:

Oefeningen die je heupregio (lenden/psoasspieren) losmaken, zodat je lage rugpijn helpt voorkomen.

Lang zitten zorgt voor een verminderde doorbloeding en stijfheid in de regio van je heup-lendenspier (psoas).  Wanneer je rechtsstaat, trekt deze spier hard aan je wervelkolom. Je lage rugwervels worden naar voor en beneden getrokken, met als resultaat dat je onderrug holler wordt. Dit kan leiden tot lage rugpijnen.

Roep een vreugdevol gevoel op door je te proberen amuseren tijdens deze oefening. Glimlach en probeer dankbaar te zijn voor deze korte break.

Op die manier biedt je een tegengewicht aan de natuurlijke neiging van je brein om meer aandacht te schenken aan negatieve, bedreigende prikkels. Dit biologische overlevingsmechanisme is vandaag niet constructief wegens alle media-overprikkeling. Wetenschappelijke studies tonen dat je deze positieve ervaringen best een tiental seconden bewust  'vasthoudt' in je hoofd, opdat ze goed zouden worden opgeslagen.

Doe deze oefening buiten, als het kan, of geniet van de natuur in de video.

Op deze manier geniet je 5' van "groen" bewegen. Hierdoor vermindert wetenschappelijk aantoonbaar al je stresslevel en verbeteren je stemming, concentratievermogen en zelfbeheersing.

De roep om feminien leiderschap voor veiligheid, rust en verbinding (los van geslacht)

Leer in deze video:

Hoe kan je als leider vertrouwen uitstralen en rust en verbinding creëren in deze onveilige, onduidelijke en steeds veranderende crisis-tijd? 

Waarom is het noodzakelijk als leider om evenwicht te houden tussen ontspanning en verbinding tegenover prestatie- en doelgerichtheid? 

 

Hoe komt het dat je in onveilige, stressvolle tijden waarin medewerkers angstig, moe en opgejaagd zijn de beste resultaten boekt met feminien leiderschap vanuit je zorgsysteem?

Welke effecten boekt feminien leiderschap op verbinding en stressreductie bij je medewerkers volgens wetenschappelijk onderzoek?

Feminien leiderschap of "rust en vertrouwen uitstralen" is niet iets wat je kan "faken". Onderzoek van Harvard Business Review wijst uit dat dit een averechts effect heeft op medewerkers. Ga dus zelf aan de slag.

Welk emotiesysteem zorgt voor je veiligheidsgevoel en hoe kun je het beïnvloeden?

Mildheidsoefening voor rust en veiligheid

Leer in deze video:

 

  • Activeer je zorgsysteem en wek gevoelens op van: verbondenheid, kalmte, aanvaarding, vrede met wat is, "ik ben oké zoals ik ben"

 

  • Antidote voor de opjagende, ziekmakende of angstaanjagende vicieuze cirkel van van werkdrive, prestatiegerichtheid, angst en kwaadheid, die je ervaart in je jaag- en gevaarsystemen.

Instructies: hoe ga je aan de slag met deze mildheidsoefening?

Bewegingsvideo voor meer kracht & vertrouwen

Leer in deze video:

  • Je positieve stemming op je medewerkers of omgeving overdragen

  • Je beschermen voor negatieve, angstige of opgefokte stemmingsoverdracht in groep of winkel

  • De impact van je gedachten op je welzijn te verhogen.

  • Je zorgsysteem activeren door rust, vertrouwen, vrede in te ademen' en negativiteit en angst los te laten.

  • Je energie opladen met een eenvoudige bewegingsoefening

Instructies: hoe ga je aan de slag met deze bewegingsoefening?

bottom of page